Tapahtumamarkkinoinnin trendit vuonna 2018

Sosiaalinen vastuu, luovuus ja digitalisaatio leimaavat tapahtumamarkkinoinnin trendejä vuonna 2018.

Woltti Groupin Jyri Räsänen keräsi tärkeimmät ilmiöt.

1. Yhteiskuntavastuu

Yhteiskuntavastuu on trendinä vahvassa nousussa, ja yritykset ovat yhä useammin myös aloitteentekijöitä vastuullisten tuotteiden ja tekojen takana. Yhteiskuntavastuuta ei nähdä pelkästään velvollisuutena vaan myös mahdollisuutena. Yritykset jotka tekevät hyvää, menestyvät paremmin, saavat parhaimmat työntekijät ja houkuttelevat myös eniten sijoittajia.

2. Läpinäkyvyys ja avoimuus

Kuluttajien kokemus brändin avoimuudesta ratkaisee, kuinka paljon he luottavat brändiin. 73 prosenttia kuluttajista on valmis maksamaan enemmän tuotteesta, joka lupaa täydellisen avoimuuden toimintaansa ja tuotteisiinsa.

Vilpittömät tarinat brändien aidoista tavoitteista ovat yksi liiketoiminnan kovimpia valuuttoja 2018. Korporaatiokulttuuria ei voi sulkea ovien taakse. Valheellisuudesta jää kiinni nopeasti nykyaikana. Fearless Girl -kampanja oli hyvä esimerkki, mitä tapahtuu, kun vanha ja ja uusi yrityskulttuuri, suljettu ja avoin, kohtaavat.

3. Live-videoiden suosio kasvaa

Livestream-videot yleistyvät vauhdilla myös tapahtumamarkkinoinnissa. Facebookissa live-videoiden määrä kolminkertaistui ja niiden kommentointi kymmenkertaistui vuonna 2017. Live-videot keräävät ihan toisen tason katsojamääriä kuin tapahtumien televisioinnit.
Vain määräajan esillä olevien videoiden käyttö yleistyy, sillä ne tuntuvat ainutlaatuisilta ja välittömiltä. Videoissa yhä tärkeämmäksi tulee myös kekseliäät sisällöt.

4. Podcastit vahvistavat asemaansa

Vaikka podcastit eivät ole vielä lyöneet läpi, nyt voisi olla jo äänen vuosi. Myös podcasteilta kaivataan erityislaatuisuutta ja luovuutta videoiden tapaan. Elävän kuvan ja äänen ja digitaalisuuden avulla tapahtumat voivat olla yhä globaalimpia. Audiovisuaalinen sisältä liikkuu saumattomasti yli maarajojen.

Tapahtumien markkinoinnissa podcasteja käytetään jo jonkin verran. Esimerkiksi Lux Helsinkiin liittyen tehtiin Juha Vuorisen ja Tuomas Kyrön vetämä podcast, ja yleisö pystyi samaan aikaan katsomaan teoksia ja kuuntelemaan analyysia niistä. Se antoi tapahtumalle aivan uuden ulottuvuuden.

5. Algoritmien muutos

Näemme verkossa yhä useammin vain niitä sisältöjä, joista algoritmit uskovat meidän tykkäävään. Tämä saa ihmiset siiloutumaan yhä enemmän omiin kupliinsa. Parhaimmillaan algoritmejä voidaan käyttää hyödyksi kohdentamalla markkinointia tietylle yleisölle.

6. VR ja AR pysyvät vahvoina

Pokémon Go teki tunnetuksi AR:n (Augumented Reality) ja vuonna 2017 nähtiin jo monia upeita toteutuksia, joista oli oikeasti iloa kuluttajille. Tällainen oli muun muassa Ikean AR-sovellus, jonka avulla saattoi sisustaa asuntoaan virtuaalisesti.

Vuonna 2018 AR tulee muuttumaan virtuaalitodellisuutta (VR) suositummaksi, kun siitä tulee yhä helppokäyttöisempää, kustannustehokkaampaa ja viihdyttävämpää kuluttajille. Kannattaa seurata esimerkiksi Niantic Labsia, Pokémon Go -pelien luojia, jotka julkaisevat pian Harry Potter: Wizards Unite- pelin, joka tulee todennäköisesti olemaan todella iso juttu.

AR ja VR tuovat uusia mahdollisuuksia muun muassa tapahtumien pelillistämiseen tai tiedon välitykseen. Tapahtumat voivat olla niiden avulla myös samaan aikaan kaikkialla maailmassa, kun eri maiden yleisö voi olla yhtä aikaa samassa virtuaalitilassa avatar-hahmoina.

7. Vaikuttajamarkkinoinnin merkitys kasvaa

Vaikuttajamarkkinointi ja sen dynamiikan ymmärtäminen nousee yhä suurempaan arvoon. Nielsenin Global Trust in Advertising -raportissa todettiin, että 83 prosenttia kuluttajista uskoo toisten ihmisten suosituksiin, 66 prosenttia luottaa muiden kuluttajien mielipiteisiin verkossa ja vain 46 prosenttia kuluttajista luottaa mainoskampanjoihin somessa.

Vaikuttajamarkkinointi tulee kasvamaan vuonna 2018,mutta samaan aikaan on ymmärrettävä, ketkä ovat todellisen elämän (IRL) vaikuttajia ja ketkä vain some-kuplia. Haaste on löytää ne todelliset, intohimoisimmat vaikuttajat, joilla on merkitystä.

8. Kokemuksiin panostetaan

Kokemukset ja niiden jakaminen on edelleen kasvussa yksi ensi vuoden suurimmista markkinointi-investointien alueista. Brändit arvostavat kuluttajien tuottamaa sisältöä, koska se on usein paljon tehokkaampia kuin brändin itse tuottamat sisällöt, kun on kyse tärkeistä ostopäätöksistä. Tapahtumamarkkinoinnissakin pienellä, tarkkaan valitulla vaikuttajaryhmällä voi olla huomattava vaikutus isompiin joukkoihin.

9. Digitaaliset tuotemerkit muuttuvat fyysiseksi

Googlen, Netflixin ja Amazonin kaltaiset digijätit haluavat olla myös fyysisesti läsnä kuluttajien arjessa, koska se kasvattaa brändiuskollisuutta. Jo vuonna 2017 nähtiin yhä enemmän digitaalisten tuotemerkkien fyysisiä tuotteita, kuten Amazon Echo ja Google Home Mini. Google Home Minin yhteyteen luotiin myös kokemuksellinen kahvilatila samalla nimellä. Vuonna 2018 näitä tullee lisää.

10. Kiinnitä huomiosi dataan

Suhde dataan muuttuu, kun lainsäädäntö muuttuu. Kaikki data, mitä kävijöistä saadaan tapahtumien yhteydessä, vaatii uudenlaista käsittelyä ja lupakäytäntöä. Yhä laajemmassa ja eri tavoin kerätyssä datassa on kuitenkin loputtomasti mahdollisuuksia.

11. Automaatio liukuu tapahtumamarkkinointiin

Bottien ja automaation hyödyntäminen liukuu myös tapahtumamarkkinointiin. Kohdennettua markkinointia voidaan tehdä aina vain yksilöllisemmin automaation ja bottien avulla.

12. Luovuus nousee arvoonsa

Yritysten on luotava asioita, joiden kanssa ihmiset haluavat aidosti viettää aikaansa. On ymmärrettävä, mikä saa intohimoja aikaan ja liikkeelle. Esimerkiksi lätkäfania ei välttämättä kiinnostaa automainos kesken ottelun, mutta jos autobrändi kertoo lätkästä kiinnostavaa dataa, joka on hankittu autoteollisuuden käytössä olevin keinoin, se puhuttelee ihan toisella tavalla. Kohderyhmäymmärrys on tässä a ja o.

Haluatko kuulla miten tapahtumamarkkinointia kehitetään tuloksellisesti. Ota yhteyttä jyri.rasanen@wolttigroup.fi

Asiantuntija

Jyri Räsänen

Joogasta, filosofiasta ja lumella liikkumisesta innostunut Account Director / Partner, joka haluaa ennen kaikkea inspiroida asiakkaita ja työkavereita.

Motto: Action speaks louder than words. And I'm a man of great experience.

+358 40 5563 041 jyri.rasanen@wolttigroup.fi

Lue lisää

Lisää artikkeleita

Studio33 Vallilassa on virtuaalisten tapahtumien tuotantostudio

Studio 33 – virtuaalisten tapahtumien tuotantostudio

Studio 33 on huippuammattilaisten operoima virtuaalisten tapahtumien tuotantostudio. Haluatko tapahtumastasi inspiroivan, innostavan ja yhteisöllisen? Studio 33 on Woltti Groupin huippuammattilaisten…

Virtuaaliset tapahtumat rakentavat yhteisöllisyyttä

Yritystapahtumien exit on ajankohtainen nyt 

Jos kohderyhmä on tärkeä, ei kannata jäädä odottamaan parempaa aikaa kohtaamiselle. Kun tapaamiset ovat säännöllisiä, on suhde paremmassa kunnossa sitten,…

Studiosta lähetetty virtuaalitapahtuma tuo ohjelmaan yllätyksellisyyttä

Koukuta osallistujat mukaan digitapahtumaan

Onnistunut virtuaalitapahtuma antaa osallistujilleen energiaa, inspiroi ja rakentaa yhteisöllisyyttä. Kun virtuaalinen tapahtuma päättyy, ihmisten on jäätävä haluamaan seuraavaa jaksoa. Digitapahtumista…

Sisältö on virtuaalisen tapahtuman tärkein asia

Digitaalisen tapahtuman arvo syntyy sisällöstä

Virtuaalisen tapahtuman tehtävä on irrottaa ihmiset digitaalisen arjen etäkokousrumbasta. Siksi tavallisimmat videoneuvottelualustat eivät aina ole paras valinta elämyksellisen digitapahtuman luomiseen….

Yritystapahtumat vuonna 2021

Yritystapahtumat vuonna 2021

Mitä tapahtuu sidosryhmätapahtumille, messuille ja sisäisille tapahtumille vuonna 2021? Woltti Groupin toimitusjohtaja Jyrki Aittola katsoo kristallipalloon. Vuoden 2021 alkaessa koronarokotukset…

hybriditapahtuma Scandicin Tapahtumastudiolla

Wow! Virtuaalitapahtuma voi olla mukava myös esiintyjille

Woltti Groupin ja hotelliketju Scandicin yhteistyö nostaa osallistujien ja esiintyjien mukavuuden hybriditapahtumissa uudelle tasolle. Yritysten sisäisten ja sidosryhmille suunnattujen tapahtumien…

SPR yleiskokous 2020

SPR:n yleiskokous yhdisti 11 paikkakuntaa virtuaalisesti

Punaisen Ristin yleiskokous laittoi luovuuden ja tekniikan koetukselle: yhdistimme yksitoista paikkakuntaa reaaliaikaisesti kahdella kielellä. Syksyn alussa törmäsimme asiakkaamme Suomen Punaisen…

Virtuaalimessut

Liidejä ja diilejä virtuaalimessuilta

Virtuaalimessut yhdistävät yrityksen ja asiakkaat paikasta riippumatta. Korona-ajan hätäapuna alkanut digitaalinen läsnäolo muuttuu tärkeäksi verkkonäkyvyyden työkaluksi. Pandemia on luonut moneen…

sisäinen henkilöstötapahtuma

Sisäinen virtuaalitapahtuma nostattaa fiilistä

Etätöiden aikana yrityksen sisäinen viestintä on tärkeämpää kuin koskaan. Virtuaaliset HR-tapahtumat luovat fyysisen etäisyyden aikaan henkistä läheisyyttä.  Etätyö voi olla…

Kaipaatko inspiraatiota? Tilaa uutiskirjeemme